Spółki giełdowe w świetle reguł finansowania - Wypych, Mirosław (Stock listed exchange companies in the light of financing rules, 2011)
Celem artykułu jest ocena równowagi finansowej spółek giełdowych w okresie spowolnienia gospodarczego. Jako kryterium oceny równowagi finansowej przyjęto reguły finansowania przedsiębiorstwa. Analizą objęto 120 spółek krajowych reprezentujących przemysł przetwórczy, a źródło informacji stanowiły bilanse spółek sporządzone na koniec I kwartału lat 2009 i 2010. Wykazano, że reguły finansowania stanowią użyteczny instrument analizy równowagi finansowej nie tylko pojedynczych przedsiębiorstw, ale i ich zbiorów. Potwierdzono również istnienie związku między stanem gospodarki a kondycją przedsiębiorstw
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 268-277