Kwestie sporne dotyczące rachunku efektywności inwestycji rzeczowych - Wrzosek, Stefan (Arguable points of investment efficiency calculation, 2011)
Rachunek efektywności inwestycji wciąż wywołuje problemy. Tu omówiono niektóre z nich. W efekcie zalecono, by nie porównywać wyniku dyskontowego rachunku okresu zwrotu z okresem granicznym, podano w wątpliwość problem niezgodności wskazań wynikających z wartości bieżącej netto i z wewnętrznej stopy zwrotu, wykazano brak zalet zmodyfikowanej wewnętrznej stopy zwrotu na tle wewnętrznej stopy zwrotu, zaproponowano bardziej precyzyjne praktyczne metody przyrostowego ujęcia rachunku efektywności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 259-267