Koncepcja Total Average Cost of Capital jako nowoczesne spojrzenie na koszt kapitału przedsiębiorstwa w warunkach zarządzania ryzykiem - Wieczorek-Kosmala, Monika (The concept of Total Average Cost of Capital as a novel idea of measuring cost of capital in terms of risk management, 2011)
Celem artykułu jest poddanie krytycznej dyskusji koncepcji pomiaru kosztu kapitału w przedsiębiorstwach zarządzających ryzykiem. Koncepcja ta oparta jest na zmodyfikowanym modelu struktury kapitału w przedsiębiorstwach zarządzających ryzykiem i implementujących różne metody finansowania ryzyka. Modyfikacja dotyczy poszerzenia zasobów kapitału przedsiębiorstwa ujawnionych w bilansie o kapitał określony jako pozabilansowy, pochodzący ze źródeł pozyskanych warunkowo poprzez transfer ryzyka bądź jego retencję. Omówiono zasady wyznaczania TACC, które opierają się na formule średniego ważonego kosztu kapitału, a także przedstawiono ograniczenia aplikacji tej koncepcji w zakresie ustalenia wartości i kosztu poszczególnych komponentów kapitału pozabilansowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 250-258