Wartość przedsiębiorstwa a wartość składników niematerialnych - Rumniak, Paweł (Business value and value of intangibles, 2011)
Wartość przedsiębiorstwa w ujęciu rynkowym zawiera w sobie wartość składników zarówno materialnych, jak i niematerialnych. Wycena rynkowa pozwala ujawnić część składników niematerialnych, które z punktu widzenia bilansowego nie są identyfikowalne. Dzięki podejściu rynkowemu do wyceny można zauważyć coraz większy udział składników niematerialnych w wartości rynkowej przedsiębiorstwa. Wiąże się to z rosnącym znaczeniem tych składników i z koniecznością ich precyzyjniejszej wyceny i zarządzania nimi w celu zwiększania efektywności wykorzystania tej grupy aktywów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 203-217