Problemy związane z wyceną młodych, innowacyjnych przedsiębiorstw - Rudnicka, Barbara (Problems connected with the valuation of new, innovative companies, 2011)
Celem artykułu było pokazanie, jakie problemy może sprawić próba wyceny młodego, innowacyjnego przedsiębiorstwa. W sytuacji gdy wartość firmy oparta jest w dużej mierze na przyszłym wzroście tradycyjne metody wyceny mogą jej w pełni nie ujawnić. Zastosowanie tych metod jest możliwe, problem zaś tkwi w procesie estymacji danych do modelu i w wyborze odpowiednich parametrów. Artykuł pokazuje, jakie modyfikacje w metodach wyceny przedsiębiorstwa przy użyciu analizy spółek porównawczych i zdyskontowanych przepływów pieniężnych należy zastosować, by wycena w pełni oddawała specyfikę takich podmiotów. Artykuł przedstawia również alternatywny sposób wyceny młodych spółek z wykorzystaniem opcji realnych oraz omawia najważniejsze parametry modelu wyceny opcji, dostosowane do specyfiki innowacyjnych przedsiębiorstw
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 195-202