Kapitał intelektualny w strukturze kapitału współczesnych przedsiębiorstw - Michalczuk, Grażyna (Intellectual capital in capital structure of modern enterprises, 2011)
Funkcjonowanie przedsiębiorstw w nowym jakościowo otoczeniu biznesowym zmienia zasadniczo sposób analizowania struktury kapitału przedsiębiorstwa. Coraz większe znaczenie w kreowaniu wartości przedsiębiorstw, szczególnie tych opartych na wiedzy, ma kapitał intelektualny. Wprowadzenie do terminologii finansów nowej kategorii kapitału, kapitału intelektualnego, wymaga niewątpliwie nowego spojrzenia na strukturę kapitałów przedsiębiorstwa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 161-171