Strategie zarządzania finansami a modele finansowania działalności na przykładzie przedsiębiorstw górniczych - Michalak, Aneta (Management option programmes used by companies quoted on the Warsaw Stock Exchange, 2011)
W artykule zaprezentowano strukturę finansowania dwóch przedsiębiorstw górniczych. Nie jest ona typowa dla warunków rynkowych, bazuje na obcych źródłach finansowania i skutkuje alarmującym poziomem wielu wskaźników finansowych. Dlatego też przedstawiono metodykę budowy nowych modeli finansowania działalności przedsiębiorstw górniczych, uwzględniających strategie zarządzania finansami. Zaproponowano konserwatywne modele finansowania przedsiębiorstw górniczych, racjonalnych z punktu widzenia zachowania podstawowych reguł finansowych i ograniczenia ryzyka finansowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 150-160