Programy opcji menedżerskich stosowane przez spółki notowane na GPW w Warszawie - Majewska, Agnieszka (Finance management strategies and performance funding models based on mining enterprises, 2011)
Programy opcji menedżerskich w ostatnich latach zyskują coraz więcej zwolenników. Są one jednym z najlepszych instrumentów motywujących menedżerów firmy. Dobrze opracowane i zrealizowane programy w długim okresie przyczyniają się do wzrostu wartości spółek. Artykuł ma na celu przedstawienie istoty opcji menedżerskich oraz analizę wybranych programów motywacyjnych opartych na opcjach. W artykule ograniczono się do spółek wchodzących w skład indeksu WIG20
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 139-149