Wartościowanie bezpieczeństwa energetycznego w ocenie ekonomicznej efektywności inwestycji w sektorze energetycznym – wyniki badania pierwotnego metodą wyceny warunkowej - Ligus, Magdalena (Valuation of energy security in economic effectiveness evaluation of investments in energy sector − the results of primary survey using contingent valuation, 2011)
Artykuł dotyczy sposobu ujmowania kosztów bezpieczeństwa energetycznego w ramach oceny ekonomicznej efektywności inwestycji w sektorze energetycznym. Zaprezentowano wyniki badań literaturowych dotyczących wartości VOLL (value of lost load) jako wyceny kosztów zakłóceń oraz przerw w dostawach energii spowodowanych niedoskonałościami rynku produkcji oraz przesyłu i dystrybucji energii. Wskazano czynniki determinujące VOLL jako pomoc przy przeprowadzaniu badań pierwotnych. Przedstawiono wyniki autorskiego badania pierwotnego metodą wyceny warunkowej dla Polski oraz przetestowano jego poprawność. Wskazano procedurę zaadaptowania badania do oceny ekonomicznej efektywności inwestycji w sektorze energetycznym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 122-138