Problematyka finansów małego i średniego przedsiębiorstwa w procesie internacjonalizacji - Kosowska, Magdalena (Finance’s issues of small and medium enterprises in their business activity internationalization, 2011)
W artykule zaprezentowano rozważania na temat zmian w gospodarce finansowej przedsiębiorstw w procesie umiędzynarod owienia działalności. Przestrzenne rozdzielenie procesów wytwórczych i finansowych internacjonalizowanych przedsiębiorstw oraz nadrzędność obszaru finansów przyczynia się do powstania kategorii finansów zagranicznych (finansów działalności umiędzynarodowionej). Obszar finansów działalności międzynarodowej oraz działalności krajowej należy jednak rozpatrywać łącznie, gdyż ze względu na ścisłe powiązanie transakcji krajowych i zagranicznych optymalizacja strumieni płatności jest możliwa tylko w przypadku uwzględnienia wszystkich związków zachodzących w przedsiębiorstwie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 112-121