Międzynarodowe uwarunkowania branżowe jako źródło ryzyka w przedsiębiorstwie górniczym - Jonek-Kowalska, Izabela (International trade conditions as a source of risk in a mining enterprise, 2011)
W artykule podjęto problem źródeł ryzyka, tkwiących w otoczeniu branżowym przedsiębiorstwa. W części teoretycznej dokonano segmentacji otoczenia i przedstawiono źródła ryzyka generowane przez otoczenie dalsze i bliższe. W części praktycznej odniesiono się do specyfiki polskich przedsiębiorstw górniczych. Za najważniejsze branżowe źródła ryzyka uznano w tym przypadku sytuację na światowym rynku węgla kamiennego oraz uwarunkowania środowiskowe i technologiczne, obejmujące m.in. regulacje dotyczące ograniczenia emisji dwutlenku węgla i odnoszące się do zastosowania technologii redukujących tę emisję
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 92-101