Dystrybucja wartości dla akcjonariuszy podczas emisji z wyłączeniem prawa poboru - Jajuga, Krzysztof; Śmieja, Natalia (Shareholder value distribution during offerings with no pre-emptive rights, 2011)
Artykuł jest próbą analizy wpływu mechanizmu emisji z wyłączeniem prawa poboru na wartość dla dwóch grup inwestorów: dotychczasowych akcjonariuszy oraz podmiotów obejmujących nowe akcje. Badania empiryczne poprzedza analiza wyników badań zagranicznych oraz analiza sytuacji prawnej na rynku polskim. Badania empiryczne obejmowały emisje z wyłączeniem prawa poboru na polskim rynku giełdowym w okresie od 1 stycznia 2007 do 30 czerwca 2010 roku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 80-91