Zróżnicowanie źródeł finansowania i struktura wiekowa zadłużenia spółek publicznych w Polsce - Gryko, Józefa Monika (Leverage and debt maturity level differentiation in Warsaw Stock Exchange companies, 2011)
Artykuł ukazuje zróżnicowanie branżowe struktury kapitału oraz struktury wiekowej zadłużenia na podstawie wyników badań dotyczących przedsiębiorstw notowanych na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych. Otrzymane wyniki wskazują na związek poziomu dźwigni finansowej oraz struktury wiekowej długu z wielkością spółki oraz poziomem płynnych aktywów. Analiza terminu wymagalności zobowiązań może wskazywać na wykorzystywanie zobowiązań krótkoterminowych do łagodzenia następstw asymetrii informacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 69-79