Polityka dywidendy w opinii menedżerów – wyniki studiów literaturowych - Franc-Dąbrowska, Justyna (Corporate dividend policy: the views of financial managers – results of literature studies, 2011)
Polityka dywidend od kilku dziesiątek lat wzbudza kontrowersje. Znane są wyniki badań wskazujące na pozytywny wpływ wypłaty dywidendy na sytuację finansową przedsiębiorstw, ale również takie, z których wynika jej niekorzystne oddziaływanie. Istnieje również teoria wskazująca na neutralny charakter polityki dywidend. Niespotykane są jednak tego typu badania w przedsiębiorstwach rolniczych. W artykule podjęto próbę specyfikacji czynników determinujących politykę dywidend będących konsekwencją poglądów (opinii) kierownictwa przedsiębiorstw
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 59-68