Badanie wybranych białek ostrej fazy u koni geriatrycznych, koni z dysfunkcją części pośredniej przysadki mózgowej oraz koni z syndromem metabolicznym - Żak Agnieszka (Acute phase proteins in geriatric horses, horses with Pituitary Pars Intermedia Dysfunction and Equine Metabolic Syndrome, 2019)
Celem badań była ocena wpływu wieku, PPID, otyłości i hiperinsulinemii na poszczególne elementy reakcji ostrej fazy u koni. Do badania zakwalifikowano 37 koni różnej płci i rasy, które zostały podzielone na pięć grup: 1. grupa kontrolna (6 koni), 2. grupa geriatryczna (6 koni), 3. grupa PPID ID+ (9 koni), 4. grupa PPID ID- (8 koni) i 5. grupa EMS (8 koni).
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: dysfunkcja części pośredniej przysadki mózgowej; syndrom metaboliczny koni; zaburzenia w wydzielaniu insuliny; reakcja ostrej fazy; surowiczy amyloid A