Modulacja metabolizmu i dynamiki mitochondriów oraz metylacji DNA komórek progenitorowych tkanki tłuszczowej izolowanych od koni z syndromem metabolicznym z wykorzystaniem resweratrolu i 5-azacytydyny - Kornicka-Grabowska Katarzyna (Modulation of mitochondrial metabolism and dynamics as well as DNA methylation in adipose derived stem cells isolated from equine metabolic syndrome horses with the application of resveratrol and 5-azacytidine, 2019)
Głównym celem pracy było zwiększenie użyteczności terapeutycznej komórek MSC izolowanych z tkanki tłuszczowej koni z EMS (ASC-EMS) poprzez przywrócenie macierzystości (ang. sternness') i odwrócenie procesu komórkowego starzenia (ang. senescence). Do „farmakoterapii" komórek wykorzystano dwa związki: 5-azacytydynę (AZA) i rcsweratrol (RES), które miały spowodować: usprawnienie metabolizmu mitochondriów, zatrzymanie procesów metylacji DNA, a przez to usprawnienie multipotencji, żywotności oraz immunomodulującego efektu „odmłodzonych” ASC-EMS.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: mezenchymalne komórki macierzyste; syndrom metaboliczny koni; 5-azacytydyna; resweratrol; insulinooporność