Czynniki wpływające na zmiany poziomu zadłużenia w świetle teorii hierarchii źródeł finansowania - Chojnacka, Ewa (Determinants of debt level changes – a pecking order approach, 2011)
W artykule zostały pokrótce przedstawione dwa różne ujęcia teorii hierarchii źródeł finansowania: wąskie oraz zmodyfikowane. Zgodnie ze zmodyfikowanym ujęciem na podejmowane w przedsiębiorstwach decyzje finansowe wpływ mają zarówno koszty asymetrii informacji, jak i koszty trudności finansowych. Omówiono także wyniki weryfikacji zgodności obserwowanych struktur kapitału w publicznych spółkach akcyjnych w Polsce z założeniami rozważanej teorii. Podstawą modelu ekonometrycznego była koncepcja L. Shyam-Sunder i S.C. Myersa, badająca zależność między deficytem finansowym a zmianą poziomu zadłużenia. Wyniki potwierdzają znaczenie deficytu finansowego, co jest zgodne z teorią hierarchii źródeł finansowania. Pozostałe istotne zmienne to: wielkość firmy, możliwości wzrostu oraz struktura aktywów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 172, s. 37-47
Keywords: struktura kapitału; źródła finansowania