Zarządzanie długiem jako przesłanka racjonalizacji gospodarki finansowej gmin – doświadczenia krajowe i zagraniczne - Zioło, Magdalena (Debt management as rationalization issue for municipal finance – domestic and foreign experience, 2011)
W artykule zaprezentowano problematykę zaciągania zobowiązań przez jednostki samorządu terytorialnego na przykładzie samorządu gminnego wraz z identyfikacją wpływu zadłużenia na gospodarkę finansową gmin. Scharakteryzowano pojęcie zarządzania długiem wraz z klasyfikacją instrumentów wykorzystywanych w tym procesie z uwzględnieniem doświadczeń zarówno krajowych, jak i zagranicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 700-709