Dopuszczalny poziom zadłużenia jednostek samorządu terytorialnego w świetle nowej ustawy o finansach publicznych - Walczak, Damian (Justifiable debt level of local government units in the light of the new law of public finance, 2011)
Dotychczas obowiązujące rozwiązania w zakresie określania dopuszczalnego zadłużania się jednostek samorządu terytorialnego wymagały zmian. Nowa ustawa o finansach publicznych z 2009 r. zamieniła sztywno określane limity na progi ustalane indywidualnie. Indywidualny wskaźnik zadłużenia będzie obowiązywał od 2014 r. i będzie obliczany na podstawie danych z lat 2011-2013. Jednakże zarówno stare, jak i nowe rozwiązania mają wiele wad. W związku z tym konieczne jest rozważenie kolejnych zmian w tym zakresie. Wprowadzenie jakichkolwiek zmian wymaga jednak szczególnej rozwagi. Doprecyzowanie przyszłych rozwiązań może wywołać następną, zapewne niepotrzebną, publiczną debatę na temat wad w proponowanych poprawkach
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 692-699