Potrzeba innowacyjności w zarządzaniu finansami samorządowymi - Szołno-Koguc, Jolanta (The need of innovation in local finance management, 2011)
Uwarunkowania gospodarcze, społeczne i polityczne, w których przyszło działać podmiotom publicznoprawnym, także od nich wymaga innowacyjności w procesie gospodarowania środkami publicznymi, wdrożenia nowych rozwiązań służących poprawie efektywności ich gromadzenia i wykorzystania. Innowacje w obszarze finansów publicznych to nie tylko nowe instytucje prawnofinansowe, ale nade wszystko konieczność zmiany postaw reprezentowanych przez tych, którzy podejmują decyzje budżetowe, jak również je następnie realizują, to także nowe metody i narzędzia służące racjonalności dokonywanych wyborów. W niniejszym artykule zaprezentowane zostały wybrane instytucje i instrumenty w kontekście ich aktywnego wykorzystania w zarządzaniu finansami jednostek samorządu terytorialnego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 681-691