Pomiar wyników w racjonalizacji zarządzania finansami jednostek samorządu terytorialnego - Skoczylas, Wanda (Results measurement in the rationalization of finances management of the local government units, 2011)
Wysoki deficyt i poziom zadłużenia sektora publicznego, pogłębiony ostatnio przez kryzys finansowy i gospodarczy, w świetle starzenia się społeczeństwa, budzą niepokój o długoterminową stabilność finansów publicznych. Szansą na jej zapewnienie, zwłaszcza w jednostkach samorządu terytorialnego, jest skuteczne wdrażanie idei nowego zarządzania publicznego. Istotą nowego zarządzania publicznego jest m.in. ukierunkowanie na osiągane wyniki. Ustawa o finansach publicznych wprowadziła kontrolę zarządczą. Realizacja jej celów możliwa jest także wówczas, gdy zostaną wprowadzone właściwe rozwiązania w zakresie właśnie pomiaru wyników
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 669-680