Istota i struktura dochodów miast na prawach powiatu w Polsce w latach 2000-2009 - Rosiński, Rafał (Significance and structure of revenue in the municipalities on the rights of district in Poland in the years 2000-2009, 2011)
Specyficzną formą funkcjonowania samorządu terytorialnego w Polsce są miasta na prawach powiatu. Obecnie w Polsce funkcjonuje 65 miast na prawach powiatu. Ustawowymi dochodami miast na prawach powiatu są dochody własne, subwencja ogólna oraz dotacje celowe z budżetu państwa. W badanych latach największy udział w ogólnych dochodach miast na prawach powiatu stanowią dochody własne, które w dużym stopniu zdeterminowane są decyzjami centralnymi. Z przeprowadzonych analiz wynika, iż konieczna jest reforma systemu podatkowego Polski w zakresie podatków majątkowych i dochodowych w celu zwiększenia wpływu z dochodów własnych i większego uniezależnienia od organów centralnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 659-668