Budżet zadaniowy a racjonalizacja zarządzania finansami jednostek samorządu terytorialnego - Przygodzka, Renata; Truszkowska-Kurstak, Monika (Task-based budget and rationalization of management of municipalities’ finances, 2011)
Jednym z najważniejszych problemów współczesnej gospodarki jest rosnąca skala wydatków publicznych, która z jednej strony jest niezbędna do realizacji coraz liczniejszych zadań publicznych, a z drugiej - nie znajduje pokrycia w gromadzonych dochodach, w wyniku czego następuje pogłębianie się długu publicznego. Problem ten występuje na szczeblu zarówno centralnym, jak i samorządu terytorialnego. Powszechnie uważa się, że jednym z instrumentów racjonalizacji zarządzania finansami publicznymi, w tym również na poziomie gmin, jest budżet zadaniowy. Artykuł podejmuje próbę wykazania, że nie zawsze budżet zadaniowy może przyczynić się do poprawy zarządzania finansami gmin, a często może stać się instrumentem utrudniającym ten proces
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 651-658