Nieruchomość jako źródło dochodów własnych gminy z uwzględnieniem możliwości oddziaływania władz samorządowych na ich wielkość - Poniatowicz, Marzanna (Real estate as the local government’s own income source with taking into consideration the possibility of local governments impact on their size, 2011)
Nieruchomości stanowią znaczące i stabilne źródła dochodów gmin w postaci: podatków od nieruchomości, rolnego, leśnego oraz opłat planistycznych, adiacenckich, z tytułu najmu, dzierżawy, użytkowania wieczystego gruntów, trwałego zarządu. Wpływy budżetów gminnych związane z nieruchomościami mogą być zwiększone przez racjonalną gospodarkę terenami gminnymi oraz efektywne zarządzanie majątkiem komunalnym. Niezbędne jest także wprowadzenie podatku katastralnego i przyjęcie wartości nieruchomości jako podstawy opodatkowania. Gruntownej weryfikacji wymaga również system ulg i zwolnień podatkowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 639-650