Dywersyfikacja wyników finansowych jednostek samorządu terytorialnego - Piotrowska-Marczak, Krystyna (Diversification of financial results of local government units, 2011)
Problem deficytu i długu publicznego dotyczy zarówno sektora rządowego, jak i sektora samorządowego. Artykuł koncentruje się na wynikach sektora samorządowego w Polsce. W tym obszarze następuje zwiększenie ilości jednostek zadłużonych. Zasadnicze pytanie sprowadza się do stwierdzenia, czy jest ono zróżnicowane. Dane wskazują, że dotyczy to w największym stopniu miast na prawach powiatu. W konkluzji stwierdza się, że granice zadłużenia JST nie grożą ograniczeniem ich płynności finansowej, a zadłużenie miast na prawach powiatu, jeśli wynika z zaangażowania środków europejskich na inwestycje, nie jest zjawiskiem negatywnym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 628-638