Dług jednostek samorządu terytorialnego i źródła jego finansowania - Orechwa-Maliszewska, Elżbieta (Debt of local government entities and its financing sources, 2011)
Dług jednostek samorządu terytorialnego w ostatnich latach systematycznie wzrasta. Wynika to głównie z konieczności uzupełniającego finansowania inwestycji realizowanych w oparciu o środki z funduszów Unii Europejskiej. Niemniej jednak zadłużenie większości jednostek samorządowych w relacji do limitów ustawowych jest, jak dotychczas, niewielkie. W strukturze zobowiązań samorządów przeważają kredyty i pożyczki. Instrumentem o rosnącym znaczeniu stają się obligacje ze względu na niski koszt i elastyczność finansowania, proste procedury, długość okresu zadłużenia i brak konieczności zabezpieczeń prawnych. Czynnikiem stymulującym wzrost znaczenia obligacji komunalnych jest powstanie rynku Catalyst
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 617-627