Wpływ kryzysu finansowego na stan finansów niemieckich gmin - Kowalik, Paweł (Financial crisis impact on German municipalities public finances, 2011)
Republika Federalna Niemiec jest państwem federacyjnym o daleko idącej samodzielności poszczególnych krajów wchodzących w skład państwa. Federacyjny ustrój determinuje bardziej złożoną strukturę organizacji samorządu terytorialnego niż w państwie unitarnym, jakim jest np. Polska. Celem artykułu jest przybliżenie rozwiązań instytucjonalnych, związanych z funkcjonowaniem poszczególnych jednostek samorządu terytorialnego Republiki Federalnej Niemiec oraz próba określenia wpływu kryzysu finansowego na stan finansów publicznych gmin niemieckich
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 592-605