Zwolnienia w podatkach lokalnych jako instrumenty pomocy publicznej udzielanej w gminach - Kogut-Jaworska, Magdalena (Exemptions from local taxes instruments of public aid in local governments, 2011)
Pomoc publiczna udzielana przedsiębiorcom jest aktywną formą oddziaływania państwa na gospodarkę. Organy publiczne poprzez zastosowanie instrumentów pomocy mogą stymulować procesy gospodarcze. Samorząd terytorialny jest aktywnym elementem w sieci wsparcia publicznego przyczyniającym się znacząco do rozwoju lokalnych przedsiębiorstw. W artykule zawarto rozważania dotyczące pomocy publicznej i jej roli w gospodarce rynkowej, w szczególności koncentrując się na istniejących możliwościach interwencjonizmu lokalnego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 579-591