Uwarunkowania absorpcji środków unijnych przez jednostki samorządu terytorialnego - Jastrzębska, Maria (Factors of EU funds absorption by territorial self-government units in Poland, 2011)
Na absorpcję środków unijnych przez jednostki samorządu terytorialnego wpływa wiele uwarunkowań: prawnych, instytucjonalnych, proceduralnych, ekonomicznych, finansowych, społeczno-kulturowych, kadrowych, informacyjnych, politycznych. Uwarunkowania te analizowane są w podziale na wewnętrzne (zależne od JST) i zewnętrzne (niezależne od JST)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 568-578