Zasady podziału funkcji i zadań między państwo a jednostki samorządu terytorialnego - Gałecka, Małgorzata (Functions and tasks assignment between state and local government organizations, 2011)
Część zadań państwa powinna być realizowana tylko przez władze centralne, a pozostała część powinna być scedowana na władze niższego szczebla. Ważne jest wskazanie, które funkcje i instrumenty niezbędne do realizacji zadań powinny pozostać charakterystyczne tylko dla sektora rządowego, a które można przenieść na sektor niższego szczebla. W artykule przedstawiono zasady warunkujące podział zadań pomiędzy sektor rządowy a samorządy oraz tezy postulowane w koncepcji federalizmu fiskalnego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 546-556