Dylematy w zakresie planowania długoterminowego w jednostkach samorządu terytorialnego w kontekście zmian ustawowych oraz doświadczeń wybranych krajów - Dylewski, Marek (Dilemmas in long-term planning in units of local government in the context of statutory changes and experience of some countries, 2011)
Autor zadaje pytanie, czy wprowadzony obowiązek planowania długoterminowego, w przypadkach angażowania się w projekty i przedsięwzięcia wykraczające poza rok budżetowy, przyczyni się do wzrostu efektywności funkcjonowania jednostek samorządu terytorialnego w Polsce i zwiększy skuteczność realizowanych zadań publicznych. Jest to pytanie badawcze, które wskazuje na dylematy związane z metodologią planowania wieloletniego w samorządzie. Zaprezentowane przykłady innych krajów pozwalają pozycjonować rozwiązania przyjęte w jednostkach samorządu terytorialnego w Polsce
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 516-524