Wpływ zmian legislacyjnych na model prowadzenia gospodarki komunalnej - Czyż, Marek (Impact of legislative changes on the model of leading municipal economy, 2011)
W 2010 r. weszła w życie nowa ustawa o finansach publicznych. Od 2009 r. uchwalonych zostało też wiele innych zmian dotyczących m.in. gospodarki komunalnej. Wprowadzają one zmiany w funkcjonowaniu sektora finansów publicznych w Polsce. Część tych zmian dotyczy również sektora samorządowego. Jednym z podstawowych zadań samorządu terytorialnego jest prowadzenie gospodarki komunalnej. Od jej jakości, efektywności i ciągłości zależy byt mieszkańców. Celem artykułu jest ocena zmian w funkcjonowaniu sektora finansów publicznych w kontekście możliwości zastosowania różnych form organizacyjno-prawnych w gospodarce komunalnej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 497-505