Ewaluacja zadań oświatowych na przykładzie szkół podstawowych miasta na prawach powiatu - Będzieszak, Marcin (Evaluation of the educational tasks on the example of primary schools of a city, 2011)
Celem artykułu jest określenie, czy występują istotne powiązania między poziomem wydatków na zadania oświatowe a efektami realizacji tych zadań. Przeprowadzona analiza literatury pozwala stwierdzić, że pomiar efektów realizacji zadań oświatowych na potrzeby ewaluacji powinien dotyczyć głównie wyników kształcenia. Przeprowadzone dotąd badania dotyczące powiązania kwestii ekonomicznych związanych z realizacją zadań oświatowych (głównie finansowania) z efektami finansowania prowadzone były jako porównawcze pomiędzy jednostkami samorządowymi tego samego typu. Badania przeprowadzone przez autora wskazują na brak zależności między wynikiem egzaminu szóstoklasisty a wysokością wydatków osobowych szkół podstawowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 486-496