Limitowanie zadłużenia jednostek samorządu terytorialnego. Wybrane problemy - Babczuk, Arkadiusz (Restricting municipal debt. Selected problems, 2011)
Nadmierne zadłużenie jednostek samorządu terytorialnego mogłoby prowadzić do ich niewypłacalności. Pociągałaby ona za sobą negatywne następstwa zarówno dla mieszkańców poszczególnych wspólnot samorządowych, wierzycieli jednostek samorządu terytorialnego, jak i dla Skarbu Państwa. Dotychczasowy sposób definiowania długu publicznego umożliwiał zaciąganie zobowiązań dłużnych niezaliczanych do oficjalnego zadłużenia jednostek samorządu terytorialnego. Skłoniło to Ministra Finansów do rozszerzenia zakresu przedmiotowego kategorii długu publicznego, w sposób wskazany w niniejszym opracowaniu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 475-485