Tax expenditures w ramach podatku dochodowego od osób fizycznych - Wyszkowski, Adam (Tax expenditures in Polish personal income tax, 2011)
Podatek dochodowy od osób fizycznych jest jednym z najistotniejszych podatków w polskim systemie podatkowym. Z tego też względu ma on duże znaczenie w realizacji aktywnej polityki fiskalnej. Skutkuje to stosowaniem w jego konstrukcji elementów, które w anglojęzycznej literaturze określa się mianem tax expenditures. Ich stosowanie jest niczym innym jak finansowym wspieraniem określonych grup podatników czy też określonych działalności, ale nie przez bezpośrednie wydatki budżetowe, lecz przez preferencje w zakresie systemu podatkowego. Stanowi to formę ukrytego subwencjonowania (pozycje tax expenditures nie są wykazywane w budżecie) powodującą ograniczanie wpływów budżetowych. Konieczne wydaje się zatem szacowanie tego typu wsparcia wybranych grup podmiotów, zwłaszcza w kontekście skuteczności i efektywności ich zastosowania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 464-472