Szacowanie podstawy opodatkowania – wybrane problemy - Witczak, Radosław (Tax base assessment – chosen issues, 2011)
Kryzys finansowy przyczynił się do wzrostu deficytu sektora finansów publicznych. Sposobem zwiększenia wpływów podatkowych może być przeciwdziałanie oszustwom podatkowym. Jednym ze sposobów jest szacowanie podstawy opodatkowania. W artykule wymieniono metody szacowania podstawy opodatkowania. Wskazano na czynniki wpływające na możliwość ich zastosowania. Zaproponowano sporządzenie szczegółowych zasad dotyczących metody szacowania podstawy opodatkowania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 456-463