Wpływ zmian w konstrukcji podatku dochodowego od osób fizycznych na obciążenia fiskalne przedsiębiorstw - Sosnowski, Michał (The impact of changes in tax structure from natural persons on the level of taxation of enterprises, 2011)
W artykule omawiany jest problem znaczenia zmian konstrukcji podatku dochodowego od osób fizycznych dla poziomu progresywnego opodatkowania dochodów. Dokonano tu analizy nominalnego i efektywnego poziomu stawek podatkowych i ich relacji dla poszczególnych grup podatników. W konkluzji stwierdzono, że brak wyraźnego efektu łagodzenia progresji mógł ujemnie oddziaływać na aktywność podmiotów gospodarczych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 435-446