Tax sparing jako instrument wspomagający napływ inwestycji zagranicznych do państw rozwijających się na przykładzie Cypru - Kluzek, Marta (Tax sparing as an instrument supporting foreign investment inflows to developing countries on the example of Cyprus, 2011)
Tylko niewielka część światowych bezpośrednich inwestycji zagranicznych znajduje się w państwach rozwijających się. Dlatego wiele rządów korzysta z różnych instrumentów podatkowych w celu przyciągnięcia inwestycji do ich jurysdykcji. Jednym z nich jest tax sparing, zastosowany również w umowie o unikaniu podwójnego opodatkowania pomiędzy Polską a Cyprem. Umożliwia to inwestorowi uzyskanie kredytu podatkowego na podatek, który faktycznie nie został zapłacony w państwie źródła dochodu ze względu na zachęty podatkowe skierowane do inwestorów realizujących tam inwestycje. Wyniki światowych badań wskazują, że tax sparing jest skuteczny w stymulowaniu inwestycji zagranicznych. Skutki zastosowania tego rozwiązania nie są w tym przypadku imponujące, ale wraz z innymi preferencjami podatkowymi współtworzy on korzystny klimat inwestycyjny na Cyprze
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 383-395