Unijne instrumenty solidarności finansowej - Stabryła-Chudzio, Katarzyna (European Union instruments of the financial solidarity, 2011)
W opracowaniu zaprezentowano trzy instrumenty finansowe, jakie powstały w ostatnim okresie w Unii Europejskiej, żeby pomagać państwom członkowskim w obliczu zjawisk kryzysowych, tj. Fundusz Solidarności Unii Europejskiej, Europejski Fundusz Dostosowania do Globalizacji oraz Europejski Mechanizm Stabilizacyjny. Główną zasadą, jaką kieruje się Komisja Europejska podczas przyznawania pomocy, jest zasada subsydiarności. Przy dwóch pierwszych funduszach widać, że zasada ta jest odzwierciedlona w zakresie tematycznym pomocy oraz w ustalonych progach, od których pomoc może być udzielona. Celem ostatniego z instrumentów, Europejskiego Mechanizmu Stabilizacyjnego, jest pomoc państwom członkowskim strefy euro w uzdrowieniu finansów publicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 324-333