System zasobów własnych Unii Europejskiej. Próba oceny - Misiak, Małgorzata (EU own resources system. A tentative assessment, 2011)
Artykuł omawia najważniejsze wątki w debacie na temat systemu finansowania UE. Wychodząc od istoty zasobów własnych, autorka ocenia rzeczywistą autonomię finansową UE. Następnie charakteryzuje obecne źródła dochodów budżetu UE. Artykuł kończy się omówieniem i oceną możliwych scenariuszy zmian
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 304-311