Wydatki podatkowe w Polsce i w innych wybranych państwach OECD - Małecka-Ziembińska, Edyta (Tax expenditures in Poland and some OECD countries, 2011)
Wydatki podatkowe są instrumentem, który władza publiczna wykorzystuje do osiągania celów gospodarczych i społecznych. Stanowią one alternatywę dla dedykowanych wydatków bezpośrednich. Zmniejszają one jednak transparentność systemu podatkowego, gdyż nie są przedmiotem takiej samej autoryzacji i kontroli jak wydatki bezpośrednie. W opracowaniu przedstawiono dylematy związane ze zdefiniowaniem wydatków podatkowych oraz standardu podatkowego, a także różne metody szacowania ich wartości. Ze względu na odmienne rozwiązania w tym zakresie przyjmowane przez poszczególne państwa wskazano ograniczenia w porównaniach międzynarodowych. Scharakteryzowano także liczbę oraz skutki finansowe wydatków podatkowych w wybranych państwach OECD, w tym w Polsce
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 293-303