Dług publiczny a wydatki społeczne w państwach Unii Europejskiej - Kijek, Ilona (Public debt and social expenditures in European Union states, 2011)
W artykule podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, czy dług publiczny i konieczność ponoszenia wydatków na jego obsługę "wypychają" wydatki społeczne. Estymacja modelu ekonometrycznego dla 27 państw Unii Europejskiej pozwala na stwierdzenie, że istnieje ujemna zależność między wydatkiem sztywnym, jakim są koszty obsługi długu publicznego, a wydatkami elastycznymi, do których należą wydatki społeczne - wzrost długu publicznego pociąga za sobą zmniejszanie wydatków społecznych. Analizowana zależność jest silna i bezpośrednia przede wszystkim w "starych" państwach (UE-15). W przypadku nowych państw (UE-12) koszty obsług długu publicznego okazały się zmienną nieistotną statystycznie. Można więc zaryzykować stwierdzenie, że dług nowych państw członkowskich i koszty jego obsługi są na tyle niskie, że nie powodują redukcji wydatków elastycznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 271-282