Wpływ wprowadzenia strefy euro na handel i inwestycje zagraniczne w nowych państwach członkowskich UE - Jarka, Sławomir; Kurkowska, Sylwia (Influence of the introduction of the euro zone on trade and foreign direct investments in the new EU Member States, 2011)
Celem pracy była estymacja skutków wprowadzenia euro dla nowych członków Unii Europejskiej, w obszarze handlu i bezpośrednich inwestycji zagranicznych. W tym celu użyto danych panelowych dla 32 grup krajów w latach 1990-2007 i metodę efektów stałych. Według obliczeń efektów indywidualnych, dotyczących importu, krajem, który w największym stopniu skorzysta na wprowadzeniu jednolitej waluty, jest Łotwa (obroty w handlu wzrosną o 30,5%), a w najmniejszym Estonia (wzrost obrotów tylko o 10,5%). Wskaźniki dla innych krajów są zbliżone do pierwszej wartości. Obliczenie efektów indywidualnych dla inwestycji bezpośrednich jest niemożliwe ze względu na brak statystycznej istotności parametrów. W związku z przeprowadzonymi badaniami wywnioskowano, iż przyjęcie euro jest opłacalne dla nowych członków Unii Europejskiej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 261-270