Tax expenditures a transparentność polityki fiskalnej - Dziemianowicz, Ryta (Tax expenditures and the transparency of fiscal policy, 2011)
Wyniki badań empirycznych potwierdzają, że z punktu widzenia dążenia do zmniejszenia nierównowagi fiskalnej istotna jest transparentność działań w tym zakresie, która wymaga, aby wszystkie dokumenty budżetowe były kompletne i jawne. To oznacza konieczność publikowania nie tylko informacji na temat bezpośrednich wydatków publicznych, ale także tych wprowadzonych "tylnymi drzwiami", do których niewątpliwie należy zaliczyć tzw. tax expenditures. Artykuł prezentuje rozważania na temat istoty tax expenditures rozumianych jako specyficzne wydatki publiczne realizowane poprzez system podatkowy oraz działania podejmowane w zakresie ich ujawnienia w ramach prowadzenia tzw. transparentnej polityki fiskalnej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 251-260