Czynniki zewnętrzne wpływające na absorpcję środków unijnych przez agrobiznes w latach 2007-2013 - Czykier-Wierzba, Dorota (External factors influencing adsorption of European Union funds by agribusiness between 2007 and 2013, 2011)
W perspektywie finansowej na lata 2007-2013 przyznano Polsce z budżetu UE znaczne środki finansowe na rozwój gospodarki, w tym również agrobiznesu. Na wykorzystanie tych środków wywierają wpływ czynniki zarówno zewnętrzne, jak i wewnętrzne. Wśród tych pierwszych można wyodrębnić m.in. takie grupy czynników, jak: globalne, makroekonomiczne, instytucjonalne, finansowe i rynkowe. Ze względu na ograniczone ramy opracowania, spośród wymienionych grup czynników, przedmiotem rozważań w referacie będą dwie grupy, tj. czynniki globalne i makroekonomiczne. Absorpcja środków przyznanych Polsce z budżetu ogólnego UE na lata 2007-2013 pozwoliłaby na zmniejszenie dystansu w poziomie rozwoju naszej gospodarki, w tym również agrobiznesu, w stosunku do krajów piętnastki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 242-250