Stan finansów publicznych w Polsce na tle krajów Unii Europejskiej w obliczu globalnego kryzysu finansowego - Alińska, Agnieszka (Condition of public finance in Poland from the perspective of the European Union countries in the face of the global financial crisis, 2011)
Globalny kryzys finansowy wywarł istotny wpływ na sferę finansów publicznych w wielu krajach na świecie. Celem niniejszego artykułu jest wskazanie tempa i zakresu zmian, jakie dokonały się w latach 2006-2009 w sektorze finansów publicznych w Polsce w porównaniu z pozostałymi krajami Unii Europejskiej i krajami strefy euro. Wyniki wstępnych analiz wskazują, że pomimo identyfikacji pozytywnych zjawisk stan finansów publicznych w naszym kraju wymaga podjęcia szybkich i niekonwencjonalnych działań służących poprawie sytuacji w niedalekiej przyszłości, zwłaszcza w obliczu oczekiwań związanych z przystąpieniem Polski do strefy euro
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 223-230