Działalność i finansowanie parków narodowych w Polsce - Zbaraszewski, Wojciech (Activity and financing of national parks in Poland, 2011)
Istniejący w Polsce system ochrony przyrody był budowany przez kilkadziesiąt ostatnich lat. Dzięki niemu znaczne obszary kraju o najwyższych walorach przyrodniczych udało się objąć różnorodnymi formami ochrony. Jednocześnie praktyka pokazuje, że system ten ma wiele wad, jest niespójny i nieskuteczny. Zmian wymagają przepisy prawne związane z ochroną przyrody. Z końcem 2010 r. nastąpiła likwidacja gospodarstw pomocniczych, które działały przy parkach narodowych. Rozwiązanie polegające na przekształceniu parku narodowego w państwową osobę prawną może w przyszłości prowadzić do komercjalizacji parków narodowych, tj. do zmuszenia ich do utrzymywania się z eksploatacji lub udostępniania własnych zasobów przyrodniczych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 210-219