Problem redukcji długu publicznego - Stężewski, Sławomir (Problem of public debt reduction, 2011)
Kryzys finansowy z lat 2007-2009 doprowadził do nierównowagi fiskalnej i wzrostu długu publicznego. W artykule w sposób syntetyczny zaprezentowano działania podejmowane w państwach rozwiniętych na rzecz obniżenia długu publicznego i warunki reformy, tak aby w konkluzji sformułować uwagi o charakterze ogólnym, teoretycznym. Redukcja długu publicznego jest jednym z najważniejszych problemów współczesnych finansów publicznych, którego znaczenie - ze względu na uwarunkowania polityczne i społeczne państw wysoko rozwiniętych - będzie wzrastać. W tych okolicznościach powinny być rozważone wszystkie realne sposoby jego redukcji. Istnieją w tej kwestii możliwości, co starano się wykazać w niniejszym referacie. Priorytetowe znaczenie ma ograniczanie wydatków socjalnych i racjonalizacja instytucji państwa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 179-190