Ocena jakości audytu wewnętrznego w jednostkach sektora finansów publicznych - Przybylska, Joanna (Quality assessment of internal audit in the units of public sector finance, 2011)
Zakres i złożoność zadań stawianych przed audytem wewnętrznym wymaga ciągłego poszerzania wiedzy na jego temat, a także weryfikowania jakości usług audytowych. W trosce o jakość audytu wewnętrznego opracowuje się od lat standardy audytu wewnętrznego, których znajomość i przestrzeganie ma zapewnić należyte wykonywanie zadań przez audytorów wewnętrznych. W artykule zaprezentowano wytyczne w zakresie oceny jakości audytu wewnętrznego zawarte w Międzynarodowych Standardach Profesjonalnej Praktyki Audytu Wewnętrznego, szczególnie program zapewniania i poprawy jakości audytu wewnętrznego, oraz podjęto próbę określenia zasad i minimalnego zakresu tej oceny
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 157-167