Dylematy związane z propozycjami zmian w systemie emerytalnym - Niżnik, Joanna (Dilemmas of the government proposals to change the pension system, 2011)
Celem artykułu było przedstawienie najnowszych propozycji rządu dotyczących zmian w systemie emerytalnym i ich ocena. Tłem rozważań są charakterystyka finansowej sytuacji funduszu emerytalnego oraz omówienie wyników działalności otwartych funduszy emerytalnych. Uwzględniono wielkości środków przekazywanych przez ZUS, wartość aktywów netto i rentowność inwestycji, które porównano z dochodami z lokat bankowych i wartością waloryzacji składek w ZUS. Do najważniejszych nowych rozwiązań należy zaliczyć obniżenie składki przekazywanej przez ZUS do OFE, wprowadzenie ulg podatkowych dotyczących dodatkowego ubezpieczenia emerytalnego, zmiany w zakresie limitów inwestycyjnych. Podstawowym celem jest zmniejszenie wielkości deficytu i długu publicznego i tym samym nieprzekroczenie drugiego progu ostrożnościowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 115-127